یکی از تفاوت های مهم آکادمی سیستم سازی با سایر موسسات آموزشی فعال در حوزه سیستم سازی، بکارگیری دانش روز دنیا بجای اختراع دوباره چرخ است. یعنی بجای اینکه یک موضوعی را بصورت من در آوردی ارائه کنیم، بررسی میکنیم که کسب و کارهای موفق دنیا در این زمینه چگونه عمل کرده اند و از روی آنها الگوبرداری می کنیم.
برای تحقق این هدف از تکنیک بسیار مهمی تحت عنوان بنچ مارکینگ یا الگوبرداری استفاده میشود.
بسیاری از ما از بهره وری و عملکرد کسب و کارهای خود ناراحت هستیم ولی خیلی نمیدانیم برای ارتقاء عملکرد کسب و کار خود چه کارهایی باید انجام داد. بسیار فکر میکنیم و به راه حلهایی میرسیم. بعضاً راه حلها یا چرخ هایی که قبلتر اختراع شده و حتی بارها آزمون و خطا شده اند و به بلوغ بالایی نیز دست پیدا کرده اند.
اختراع دوباره این چرخ توسط ما ریشه در چه عواملی دارد؟
حکایت بسیاری از کسب و کارهای کشور ما در بنچ مارکینگ همین است. در کسب و کارهای ما اشکالات و خلاءهای زیادی وجود دارند که پاسخ آنها قبلاً شناسایی شده است. فقط کافی است بدانیم این سئوالات توسط بسیاری از کسب و کارهای شبیه ما قبلاً وجود داشته و چطور و از کجا به دنبال پاسخ سئوالات خود باشیم.
البته الگوبرداری به معنی کپی کردن صرف نیست بلکه مهارت های قابل توجهی در این زمینه لازم است. در این مطلب در نظر داریم چند نمونه از الگوبرداری های بسیار موفق آکادمی سیستم سازی را برای شما ارائه کنیم.
همچنین الگوبرداری صرفاً با مشاهده و بررسی کسب و کارهای موفق اتفاق نمی افتد بلکه یکی از روش های الگوبرداری، مراجعه و مطالعه اسنادی است که به آنها مدل مرجع گفته میشود. در مطالب بعدی برخی از انواع این مدل های مرجع را معرفی خواهیم کرد.
در ادامه دو نمونه از الگوبرداری های موفق آکادمی سیستم سازی را ارائه خواهیم کرد.
لطفا به تصویر پایین دقت کنید. آکادمی سیستم سازی پیش تر اقدام به طراحی مدلی کرده است تحت عنوان الگوریتم سیستم سازی که در آن مراحل انجام سیستم سازی ارائه شده است. یعنی کسب و کار شما برای استقرار سیستم سازی از این مدل استفاده کرده و گام های مربوطه را طی خواهد کرد.
این الگوریتم توسط آکادمی سیستم سازی طراحی و ایجاد شده است و در هیچ سایت یا رفرنس دیگری نمی توانید آنرا پیدا کنید. این الگوریتم چگونه توسط آکادمی سیستم سازی ایجاد شده است؟
در طراحی این الگوریتم دو منبع و مرجع استفاده شده است ک هدر ادامه این صفحه به توضیح در مورد آنها خواهیم پرداخت.
البته یک موضوع دیگر را برای شما شفاف کنیم. علم سیستم سازی برگرفته و تلفیقی از چند علم دیگر است که عبارتند از:
اعضا کلیدی آکادمی سیستم سازی تجربه و تخصص زیادی در موارد ذکر شده دارند.
به عنوان مثال برندی تحت عنوان مدرسه مدیریت فرایندتوسط اعضا تیم ما حدود 12 سال قبل ایجاد شده است که در حوزه مدیریت فرایند که یک حوزه تخصصی است، رهبر بازار به شمار میرود. مدرسه مدیریت فرایند تجربه برگزاری بیش از 500 دوره آموزشی و ارائه مشاوره به بیش از 100 سازمان را در کارنامه خود دارد.
همچنین موسسین آکادمی سیستم سازی حدود 7 سال قبل برندی تحت عنوان “آکادمی تحلیل کسب و کار“ ایجاد کرده اند که در حوزه تحلیل کسب و کار رهبر بازار به شمار میرود. آکادمی تحلیل کسب و کار نیز تجربه برگزاری دوره های آموزشی و ارائه مشاوره به سازمان های مختلف را در کارنامه خود دارد.
خوب به ادامه موضوع اصلی بپردازیم. موضوع این بود که در طراحی الگوریتم سیستم سازی از چه منابع و مراجعی الگوبرداری شده است.
الف- مرجع و منبع اول در طراحی الگوریتم سیستم سازی از علم مدیریت فرایند است.
ما در مباحث مربوط به مدیریت فرایند موضوع مهمی داریم تحت عنوان چرخه مدیریت فرایند. لطفا به تصویر پایین دقت کنید.
در تصویر بالا چرخه عمر مدیریت فرایند برگرفته از Fundamentals of Business Process Management را مشاهده مینمایید. این چرخه یکی از بهترین چرخه های مدیریت فرایند موجود در دنیا است و در عین سادگی بسیار کامل است.
ما در استخراج الگوریتم سیستم سازی، از چرخه اشاره شده در بالا الگوبرداری کرده ایم.
مرجع دوم در طراحی الگوریتم سیستم سازی تجربیات مختلف تیم ما در اجرای پروژه های مختلف مدیریت فرایند بوده است. تیم ما تجربه مشاوره و اجرای بیش از 100 پروژه مدیریت فرایند را در کارنامه خود دارد.
شناسایی سیستمهای موجود به عنوان یکی از اولین گامهای اساسی در سیستم سازی به شمار می رود اما از کجا میتوان فهمید چه سیستم هایی در کسب و کار شما وجود دارد؟ معمولاً اینکار یعنی شناسایی سیستم های موجود در کسب و کار امری دشوار است.
برای این منظور نیز آکادمی سیستم سازی اقدام به بنچ مارکینگ و الگوبرداری از نمونه های موفق جهانی نموده است که در ادامه به این موضوع خواهیم پرداخت.
گفتنی است منبع الگوبرداری ما جهت استخراج لیست سیستم ها و فرایندها، APQC است.
این سازمان با مطالعه بر روی ۵۰۰ سازمان عضو، در سراسر جهان، چارچوبی را تحت عنوان PCF یا چارچوب طبقه بندی فرآیند های کسب و کار، طراحی کرده است که شامل کلیه فرآیند های مورد نیاز سازمان ها با زمینه های کاری، جغرافیا و اندازه های مختلف می باشد. چارچوب طبقهبندی فرایندها توسط APQC و شرکتهای عضو آن به عنوان یک استاندارد باز جهت تسهیل بهبود سازمانی به کمک مدیریت فرایندها و الگو برداری سازمانها توسعه داده شده است.
سابقه طبقهبندی فرایندهای کسب و کار توسط APQC به سال ۱۹۹۲ برمیگردد. اما اولین ویرایش رسمی مدل طبقهبندی فرایندها در سال ۲۰۰۳ توسط این مرکز منتشر شده و تقریبا هر سال بهروزرسانی و کاملتر شده است. در سال ۲۰۰۸، APQC و IBM برای ایجاد مدل فراصنعتی PCF (چارچوب طبقه بندی فرایندها) و توسعه گروهی از چارچوبهای فرایندی ویژه صنایع خاص با یکدیگر همکاری کردند. مدلهای صنعتی و فراصنعتی PCF نتیجه تلاشهای مستمر این موسسه در جهت بهبود و تسهیل بوده است.